Itävaltalaisten alppifanien juhlaviikkoa on alkanut.
16.1.2024
Jos alppihiihtokisojen historia kiinnostaa, tutustumisen voi aloittaa uppotumalla Itävallan Kitzbühelissä laskettavan Hahnenkamm Rennen (HKR) -kisan tarinoihin. Arkistotietoa on paljon kilpailusta, joka ensimmäisen kerran laskettiin vuonna 1931. Tämän vuoden kisa on jo alkanut harjoituslaskuilla ja uusia HKR-tarinoita rakennellaan parhaillaan. Naiset tulivat Kitziin mukaan 1960-luvulla, mutta he ovat jääneet kisahistoriassa sivurooleihin. Sivuroolit eivät naisille kelpaa, joten he aloittavat unelmakisaviikon ensimmäisinä Flachaun iltapujottelulla.
Flachaun iltakisassa jaetaan palkintorahaa ennätysmäärä 169 000 Sveitsin frangia, mikä noin 20 000 enemmän kuin muissa kisoissa. Lisäliksa jakautuu kolmelle nopeimmalle laskijalle. Voittaja kuittaa 59 500 frangia. Flachaun kisarinteellä on korkeuseroa 185, startti 1145 m ja maali 960. Flachaussa on laskettu myös miesten MC-kisoja. Nyt ne on siirretty Kitzbueliin, jossa on miehille sopivampi pujottelurinne. Flachaun etu on hyvä sijainti valtatie A10:n lähellä, joten tänäänkin kisaan odotetaan noin 15 000 katsojaa. Parhaimmisto on paikalla, suomalaista laskijaa ei ole mukana. Kisa alkaa tänään klo 19.00.
Flauchausta Kitzbüheliin on matkaa noin 110 km, johon ajoaikaa pitää varata liki kaksi tuntia. Laaksossa tie kulkee useiden kylien läpi ja Salzach-joen laaksosta on vielä noustava mutkikasta tietä Kitzbühelin alueelle. Sitten kaikki on suurta, paitsi itse kylä. On täysin järjenvastaista, kuinka alueelle ahtautuu lähes 90 000 kisavierasta pitkin kapeita, mutkaisia ”kärryteitä”, joilla itävaltalainen ajotyyli on raisua.
Kitzbühelin kyläkorkeus on 762 metriä ja kisarata päättyy kylän laidalla 805 metrin korkeuteen. Startti on 1665 metriä merenpinnan yläpuolella ja radalla pituutta 3312 metriä. Ensimmäisissä kisoissa syöksyyn kului yli viisi minuuttia, nyt rata lasketaan alle kahteen minuuttiin. Ensimmäinen harjoitus päättyi juuri ja nopeimman ajan (1.57.06) laski Kanadan Alexander Cameron. Suomen Elian Lehto oli 38:s ajalla 2.00.60.
HKR-kisa on arvostettu myös palkinnoiltaan. Muista kisoista poiketen palkkiot ilmoitetaan euroina. Ensimmäisen syöksykisan palkintoraha on 333 500 euroa. Toisessa DH-kisassa ja pujottelukisassa jaossa on 300 euroa vähemmän. Kokonaispotti on 999 900 euroa, josta voittajat kuittaavat 100 000 euroa /kisa. HySS-laskija Jesper Pohjolainen oli viime vuonna ensimmäisen kerran mukana ja jäi euroitta. Jesperin uusi mahdollisuus alkaa sunnuntaina klo 11.30.
Sunnuntain kisan jälkeen pujottelijat lähtevät Flachaun suuntaan, mutta matka jatkuu noin 30 kilometriä itään Schladmingiin, jossa tiistaina lasketaan MC-suurpujottelu ja keskiviikkona MC-pujottelu. Jesper Pohjolainen saa kisakaverikseen Eduard Hallbergin.
Kitzbühel on itävaltalaisten julkkisten MUST-näyttäytymispaikka. Schladmingin kisa ei ole aivan yhtä elitistinen tapahtuma, joten kisoissa ollaan karnevaalitunnelmissa. – Tunnelma oli kyllä mahtava. Minä laskin numerolla 77 ja yleisö oli aivan täysillä mukana, muisteli 2000-luvun alun maajoukkuelaskija. Schladmingin kisat ovat iltakilpailuja ja raisut jälkipelit ovat johtaneet ravintoloiden aukiolojen rajoituksiin. Rajoitusta on tullut myös yleisömääriin. Viime vuosina yleisömäärä on rajoitettu 45 000 katsojaan, epävirallinen yleisöennätys on 70 000 hujakoissa. Schladmingissa on paikallisia asukkaita alle 10 000.
Tällä viikolla ei olla pelkästään itävaltalaisten kisojen varassa. Ranskan Val Cenisissä lasketaan keskiviikkona ja torstaina EC-suurpujottelut, joissa Suomea edustavat Eduard Hallberg, Jaakko Tapanainen, Turo Torvinen ja HySSin Emil Keränen. Emil on osallistunut kahteen EC-kisaan Levillä, joten EC-kisa Ranskassa on taas uusi steppi uralla. Eduard on laskenut 21 EC-kisaa, joista tämän kauden kisat ovat tuoneet hyvin EC-pisteitä. Pistesaldo on 98 ja EC-ranking 24:s. Jaakolla on koossa 18 EC-starttia ja viime kaudella kolme EC-pistettä. Turolla on 22 starttia ja tasan yksi EC-piste.
Nuorten olympiakisat alkavat 18.1. Etelä-Korean Gangwonissa. Alppilajeja lasketaan 21.-26. tammikuuta.